Japan rese guide!

Nu när min nästa Japanresa börjar närma sig med stormsteg så tänkte jag skriva ihop en liten reseguide åt er som kanske funderar på att åka dit!
 
Först och främst - Japan är ett fantastiskt roligt land, och om det är så att du läser denna guide för att du funderar på att åka dit, så har jag bara en sak att säga - åk! Får du chansen och har du möjlighet - bara gör det. Du kommer INTE ångra dig!! Eller, om det är så att du läser denna guide, hittat hit kanske för att du redan bokat din resa, och kanske snart ska åka? Då vill jag bara säga - grattis! Du kommer snart förälska dig något hejdlöst i ett land och du kommer inte ångra dig. 
 
Jag tror att jag har fått ganska många vänner och bekanta att åka dit, att jag inför många människor sålt in Japan ganska bra. Och alla de som åkt, de har alla totalförälskat sig och flera har fortsatt resa dit mer eller mindre frekvent.
 
Så, vad är det som gör Japan så otroligt lätt att kära ner sig i? Jag tror det är en blandning av flera olika saker där den otroliga blandningen på saker att göra med verkligen någonting för alla toppar listan. Vad än du tycker om, om du har något specialintresse eller vad som helst, eller gillar att shoppa kläder, skor, fotbollar, plastfigurer av animekaraktärer, eller om du älskar att äta gott... det finns av alla variationer. Du kanske är intresserad av historia och kultur, vill beundra natur och världsarv - det finns gott om det med. Vill du ha sol och bad finns det också, åk bara ner till Okinawa. Vill du åka skidor kan du göra det i Hokkaido på vintern. Eller vill du spana in några av världens vackraste tempel... ja, som du märker. Vill du äta världens godaste mat?

Skål med ingredienser som ska bli en fantastisk Okonomiyaki no buta kimchi - Japansk pannkaka med fläsk och korenakd kimchi pickles. Steks på stekhäll i bordet av dig själv, och är så gott.

Du kommer aldrig få brist på saker att göra, och var förberedd på att hur länge du än bokat in att du ska stanna så kommer du omöjligt hinna med allt du vill göra! Välj med omsorg och prioritera. Försök görs ett reseschema inna med i alla fall bullet points där du staplar upp saker som du vill göra, vill prioritera att göra.
 
Jag skriver ingenting om själva flygningen, eller flygbokningen, för ni kan nog själva hitta bästa pris och restid online, beroende på vad ni värdesätter mest av allt. Bra pris, kort flygtid, smidiga mellanlandningar?

Ankomst på Narita flygplats. JAL (Japan airlines) flygen står på rad.

Vad jag kan säga är att jag provat ett gäng olika flygbolag med varierande resultat - SAS, Finnair, Aerofloet (har oförtjänt dåligt rykte, jag har inte haft några problem med dem alls), Air China (hemsk mat, men ta med en smörgås eller en proteinbar så klarar ni er bra), Japan Airlines (älskar!) etc etc. Storfavoriterna är JAL och Finnair, men de andra har också fungerat bra. För oss nordbor är ju Finnair supersmidig eftersom resan blir så kort - bara till Helsinki och sen rätt över Ryssland och sen är en ju framme! Det är ju fantastisk smidigt.
 
Jag kanske ska poängtera lite saker om flygningen, ifall ni inte rest så långt tidigare. 

Japan ligger under vintertid åtta timmar framför vår svenska klocka, och under sommartid sju timmar före. Det är ganska många timmar och det kan ta hårt på kroppen. De ligger alltså före oss i tiden, vilket gör att en ofta flyger nattflyg dit, och då skulle jag rekomendera att verkligen göra ett tappert försök att kunna sova på vägen!! Jag vet alltför väl att det är jättesvårt, ibland går det verkligen inte, men för att försöka undvika jetlag och tråkigheter så rekomenderar jag att försöka, och även om du inte lyckas tycker jag att du med all din makt att tvinga dig att vara uppe hela dagen när du väl kommit fram. Låt dig inte lägga dig under dagen, det är svårt nog att ställa om kroppen ändå på så helt annorlunda tider.

De flesta bolag som flyger från Sverige verkar komma som morgonflyg, alltså brukar de ofta landa på förmiddagen mellan ca 09-11. Försök att inte somna, drick massor med vatten och försök äta med jämna mellanrum så kommer både flygningen och de kommande dagarna gå som smort.

Tecken på jetlag är inte bara som många tror att en är så sjukt trött att en kan somna stående var som helst och när som helst, utan du kan även bli illamående och känna att det är svårt att äta. Men, tvinga i dig lite ändå så kommer du känna dig bättre - morötter och äpplen är jättebra, fibrer är bra att få i sig.
 
När du landat i Tokyo kommer du troligen landat på Narita Airport. Här kommer du ha fått några lappar att fylla i till tullen och till immigrationskontrollanten. Det är inte så svårt som det först kan verka, det är egentligen passnummer, namn, lite info om vad du ska göra i Japan samt lite info om vad du har med dig in i landet som ska bokföras. Det är inte så allvarligt som det låter, fyll i lappen ordentligt, Japanerna är otroligt regelrätta och är stolta över att de gör allting "by the book", så inga genvägar kan tas.
 
Efter att du kommit fram ordentligt, kanske precis kommit ut genom passkontrollen och immigrationen, så tycker jag du ska ta ett stort, djupt andetag. Se dig omkring. Du är i Japan!!
 
Kanske har du här lite saker att göra innan du tar dig vidare? Kanske har du beställt ett Rail Pass innan du reste och ska ta Narita Express tåget in mot staden. På Narita Express får du använda ditt Rail Pass, men glöm inte att det vanliga rail passet börjar gälla direkt när du använder det, ifall ni ska stanna ett tag och ni behöver passet senare i veckan.

Ett Japan Rail Pass uthämtat på
Midori no Madoguchi/turistcenter/information.
 
Kanske har du något annat att hämta ut innan du är redo att ta dig från flygplatsen. Jag brukar alltid hyra ett portabelt wi-fi från något av alla de företag som finns eftersom roaming avgifterna inte är av denna världen. Och jag personligen är ju besatt av sociala medier, OCH jag vill gärna kunna kontaktas när det behövs av t.ex. vänner på plats, reskamrater, eller bara helt allmänt. För att inte tala om hur lätt livet blir när en bara kan hala fram google maps när en kanske inte riktigt kommer ihåg adressen till just den där roliga butiken. Eller kanske att en bara är vilse just då. Eller, förresten, jag vill nog åka till Nakano istället för Jimbocho, vilken tunnelbanelinje ska jag hoppa på?
 
Så, jo, jag skulle absolut rekomendera att hyra wi-fi att ha på plats. Det har ändrats lite på senare år, med t.ex fler hotell som installerar wifi, eller cafeer där en kan surfa fritt men rent generellt är det inte jättemånga ställen som har uppkoppling för oss. Tyvärr.
 
Jag brukar använda mig av ett företag som heter Japan Wireless som finns på denna adress: http://japan-wireless.com/Rent_Wifi.html?gclid=CMzipuWvuMsCFcTUcgodCbwKgw
 
De är snabba, de känns säkra och allt har alltid gått smidigt med dem. En gång fick jag en wifi puck som tjärvade lite med batteriladdaren, jag kontaktade dem och de skickade en ny puck som jag hade i handen nästföljande morgon! Så servicen är verkligen toppen.
 
En kan välja lite vart som wifipucken ska häntas ut. En kan välja att hämta ut den redan på flygplatsen när en landat (se till att kolla noggrant vilken terminal du landar på då, så att du inte får pucken skickad till en annan terminal än den du befinner dig på.) Annars kan du få pucken skickad direkt till ditt hotell så kommer den ligga där och vänta på dig när du kommer fram.
 
Jag brukar välja att hänta ut den på flygplatsen, av den simpla anledningen att jag vill kunna hålla mig vaken på resan in mot staden - vilken jag annars ALLTID tvärsomnar på...
 
Men sen då? Sedan är det ju dags att ta sig från flygplatsen!

Här landade jag med ett kvällsflyg när jag flög med Air China en gång. Annorlunda! Sitter här på en bänk framför busshållplatsen och väntar på att bussen ska komma
 
Jag personligen brukar välja flygbussen för att ta mig in och ut mot staden, men det är bara min personliga preferens. Jag föredrar som en generell regel att åka buss framför att åka tåg, så det är den simpla anledningen att jag så gör. 

Flygbuss vid ett annat tillfälle.
 
Här har ni länk till flygbussarnas hemsida: https://www.limousinebus.co.jp/en/

Utsikt från flygbussen på väg genom Shinjuku.
 
Jag brukar, direkt efter att jag kommit igenom immigrationen och tullen, och efter att jag hämtat ut både wifi och eventuellt Rail Pass, gå till disken där det står Airport limousine buss. Det är bussfirman som jag brukar åka in till Tokyo med. Airport Limousin buss har en mängd olika bussar som åker fram och tillbaka mellan flygplatser och olika centrala hotell i staden. Kolla upp vilken stadsdel du bor i, och välj utefter det i så fall en passande buss. Har du tur har du kanske valt ett hotell som flygbussen till och med stannar vid! Annars brukar jag åka till närmaste hotell jag kan hitta till mitt eget hotell, och sedan bara ha med en printad access karta på hotellet dit jag ska och visa en taxichaufför och ta en taxi till mitt hotell. Med det sagt - tänk på att du inte ska röra dörrarna på taxibilar i Japan - chauffören öppnar med en automatisk knapp från hans säte. 
 
Flygbussarna kostar 3100 yen enkelresa, detta är just nu ca 240:- med dagens växelkurs. vet en att en ska åka tillbaka med bussarna också kan en köpa tur och returbiljett för 4500 yen totalt, vilket är ca 350 kronor.Ni kan, om ni istället hellre vill åka med tåg åka med Narita express, som går mellan Narita Flygplats och tågstationerna Tokyo, Shinjuku och Shibuya, Shinagawa, Ikebukuro, Yokohama, Ofuna och Omiya. Ju längre bort en ska åka, desto dyrare tror jag tåget blir? Men det kostar någonstans mellan 3-3500 yen när en ska till stationer i centrala Tokyo.
 
Här är länk till Narita Express: http://www.jreast.co.jp/e/nex/tickets.html
 
Behöver du hotelltips? Jag har mina favorithotell som är trivsamma och prismässigt konkurrenskraftiga, men det finns ju givetvis tusen och åter tusen hotell som säkerligen är lika bra och säkert även bättre. Men mycket beror ju på vad du ska göra i staden, och i vilket område du vill hänga i. Ett område jag starkt kan rekomendera att bo i är ju centrala Shinjuku. Framförallt för att det därifrån är så kopiöst lätt att ta sig i princip vartsomhelst ifrån. Shinjuku stationen är världens största/mest trafikerade tågstation, med miljontals passerande resenärer. Jag hörde någon gång för x-antal år sedan att det fanns närmare 250 uppgångar. Jag vet dock inte hur sant det är.


Hotellrum på Shinjuku Washington Hotel för mig och J, sommaren 2013.

Jag ska absolut erkänna att jag är en vanemänniska när det kommer till hotell. Blir jag väldigt nöjd med ett så fortsätter jag gärna att besöka det, lite loyal costumer sådär.
 
Med det sagt, Shinjuku är i alla fall ett väldigt bra område att bo i och där brukar jag bo på ett hotell som heter Shinjuku Washington, och det är utan fancy finesser, rummen är ganska små - men det är något en måste räkna med i Tokyo! - men priserna är bra, det är rent och snyggt, det är smidigt att ta sig var som helst därifrån (en tio minuters stilla promenad till Shinjuku stationen), flygbussen går direkt till och från, och det har gratis wi-fi i alla rummen. Och som vi tidigare konstaterat är det ju verkligen något jättepositivt så att en kan hålla koll på sociala medier, hahaha.
 
Här är hemsidan till Shinjuku Washington Hotel! Klicka er vidare så kommer ni kunna se rummen, och en kan välja om en vill bo i Annexet eller i Main building. Som sagt, det är inget superflådigt hotell, men det är stort och har många rum, och i byggnaden finns det både ett litet snabbköp och flertalet restauranger att välja på. Plus att det finns en inomhusgång till Shinjuku stationen direkt kopplat till hoteller under marken, så om en är där och det är kaosväder (läs: regnperiod) så kan en hålla sig torr i alla fall på vägen till tågen! Win-win!!
 
Andra områden som är toppen att bo i tycker jag är Akasaka, därifrån är det smidigt att ta sig både till Harajuku (shopping och folkvimmel), Shibuya (shopping och VIMMEL), Roppongi (klubbar och restauranger). mitt absoluta favvishotell ligger i Akasaka, detta hotell heter Hotel Asia Center of Japan och det är bra på så många sätt! Här är hemsidan dit: Asia Center of Japan
 
Asia Center är ett supermysigt Business Hotel i Akasaka, som nu även är helt nyrenoverat. Jag har inte varit där efter att renoveringen ägt rum, men... jag tänker mig att det ju bara kan ha blivit bättre. Återigen, så är rummen små, men personalen är fantastisk, och alla är så gulliga och snälla. De har även en complimentary breakfast buffet, alltså frukost som ingår, för alla med utländska pass. Och det är en supergod frukost med nybakat bröd - en brukar se bagaren stå i köket och knåda deg eller vika croassianter medans en sitter och äter. Så trivsamt.Detta hotell är så otroligt trivsamt, och jag rekomenderar det varmt. För att åka dit så åker en smidigast med Limousine Bussen till Akasaka Excel Hotel, och där finns det alltid en parkerad taxikö, hoppa där in i första bästa taxi och be dem åka till Hotel Asia Center. Det brukar kosta någon svensk hundralapp och är mer än överkomligt.
 
Frukostbuffe på Asia Center. Här har jag plockat på min av favvisarna, miso soppa, svart sjögräs och en nybakad brioche fralla med marmelad. Hur gott?

Rail Pass
Sedan då. Vill du resa runt i Japan? Se till att handla ett Japan Rail Pass. De finns i olika varianter, typ "regular" och "lyx" kan en väl säga, och de finns för 7-, 14- eller 21 dagar. Dessa kan sedan användas på alla JR tåglinjer i hela landet, både tågen inne i t.ex. centrala Tokyo (observera att detta INTE gäller tunnelbanorna, då dessa är separata företag), och snabbtågen till Shinkansen som går mellan en massa massa olika städer i Tokyo.
Shinkansen är bullet trains som går superfort, upp till 320 km/timmen med de snabbaste tågen, och de är otroligt säkra, smidiga och effektiva. Du åker t.ex. mellan Tokyo och Kyoto på 2,5 timme. Kan verkligen rekomendera att skaffa ett Rail Pass om du tänkt åka mer än en lång resa i Japan. Med det sagt så måste en köpa kortet INNAN en kommer till Japan, en måste altså vara ute i god tid. Dessa kort får enbart användas av turister, människor som inte har ett Japanskt pass. Jag har alla gånger jag använt ett Rail Pass köpt det från de fantastiska människorna på Japanspecialisten! Japanspecialisten är ett fantastiskt företag att kontakta om du är osäker på att t.ex arrangera din resa själv. De har fantastisk service, är otroligt hjälpsamma och via dem kan du boka allt från Rail Pass till flygresorna, till välja hotell eller annat. Som sagt, de är fantastiska. :)

Du får åka hur mycket Shinkansen som helst med ditt Rail pass.

 
Suica eller pasmo-kort.
Så, nu är vi på plats i Tokyo! Hur tar sig en runt då?

Det Japanska kollektivtrafiksnätet kan verka ohyggligt skrämmande först. Det är så många linjer, överallt, både tåg och tunnelbanor, de är connectade ibland och ibland inte, och det ser ut som ett jäkla garnnystan till trassel.


Tunnelbanekarta... Ett vittvarr av linjer och stationer som inte alls är så svår att förstå som en kan tro vid första anblicken!
 
Men. Frukta icke! Det är inte så svårt att förstå som en kan tro! Japan är ett otroligt välorganiserat land (om än aningen fyrkantigt ibland...) och det gör det ofta lättare än en tror när en ska ta sig runt.

Du kan göra på några olika sätt när du betalar dina tåg- och tunnelbaneresor. På stationerna finns det maskiner för att köpa biljetter, dessa kan du ställa in på olika språk - Engelska finns altid som tillval. Klicka på English så kommer maskinen tala om för dig vad du ska göra! Och, ovanför dessa finns det så gott som alltid tunnelbanekartor. På dessa brukar det vara markerad på vilken station du är, och sedan står det en massa andra stationer markerade, antingen på flertalet linjer, eller på just dne linjen du ska åka med. Och under markeringarnapå vad stationerna heter så står det även summan du ska betala på din biljett. Väldigt smidigt. Det kanske står, till exempel, att du är på Nogizaka Stationen och ska därifrån åka till Meiji Jingumae stationen. Där står det 160 yen. Du ska alltså lägga i 160 yen i apparaten, klicka i att du ska köpa en biljett, biljetten kommer ut, och det är den du sedan sätter in i slotten på tunnelbanespärren för att komma igenom och ner till tågspåret. Glöm inte att fånga din biljett, som kommer ut på andra sidan. Du ska använda samma biljett för att komma utfrån ankomst stationens spärrar. :) Är du osäker på vad du ska betala? Betala den lägsta summan, och gå sedan till stationsvärden på ankomststationen, eller använd maskinen som heter "fare adjustment" på plats, och är kommer du få veta summan du ska komplettera med. :) Smidigt!
 
Om du tycker att det verkar krångligt med lösa biljetter som en ska hitta priset på, så kan du alltid köpa ett pasmo eller ett suica kort. Pasmo hör till tunnelbanorna, och suica köpes på tågstationerna, men båda korten fungerar på alla linjer, både tåg och tbana.Dessa kort kostar 500 yen att köpa i automaterna (ca 40 kronor) och dessa laddar du på med pengar i sagda maskiner och de drar automatiskt korret summa varje gång du rör dem vid touch-grejjen på spärrarna. (Detta sa göras varje gång du går in och ut genom spärrarna.) Jag skulle rekommendera att köpa ett sådant kort, just för smidigheten, om du ska stanna mer än några dagar. ^^
 
Språket då? 
Folk pratar generellt inte engelska. Det är sant. En enorm storstad, så framåtskridande på så många sätt... har väldigt få människor som pratar ens hjälplig Engelska. Med det sagt kommer det inte vara brist på människor som vill hjälpa dig - de kommer alla göra sitt bästa, de vill ditt bästa och de kommer göra allt för att få dig att känna dig välkommen och omhändertagen såfort du ser det minsta vilsen ut. Men du bör ändå vara beredd på att nivån på Engelska är låg, och du kan vara säker på att om du går in på små obskyra butiker eller restauranger så kommer du få förskräckta blickar - detta är för att de är oroliga att de ska behöv förklara något på Engelska för dig.

På Tunnelbanor och tåg och även ute på gatorna är det trots det väldigt lätt att ta sig runt. Utrop på tunnelbanorna sker så gott som alltid på Engelska också, och skyltarna sråt inte bara med "streck och pinnar" (de japanska alfabetena, kanji, katakana och hiragana), utan även med våra romanska bokstäver. Tack och lov. Streck och pinnar har jag aldrig varit särskilt duktig på...

Och restauranger. Fråga gärna om de har en Engelsk meny - det finns långt ifrån alltid, men ibland kan en ha tur. Fråga gärna på Japanska så kommer de gå ur sin väg för att hjälpa dig - "Eigo no menu arimasuka?" (Äijgo nå menju arimaska?) är alltså "Har ni en Engelsk meny?"

Stora kedjor har det så gott som alltid, och även små hål-i-väggen-hak kan överraska en. Sedan är det lättare än en tror att beställa mat i Japan än en tror, för i Japan finns det ofta menyer med foton på sin mat, eller så finns det utanför restaurangerna exempel på deras maträtter i form av plastmat i sålar. Detta är, något otippat kanske, INTE ett tecken på lågkvalitativa turisthak, utan det är bara helt enkelt så de gör i Japan. 


Så, pengar. Tokyo har ett elakt och oförtjänt rykte om sig att det skulle vara typ världens dyraste stad. Så är INTE fallet. Du kan självklart knata genom Omote Sando eller Ginza (Tokyos high end shopping distrikt) där Versace trängs med Yves Saint Laurent och Burberry och alla andra flådiga affärer du kan tänka dig. Om du handlar där, ja, då blir det dyrt. Går du ut och äter sushi på de finaste krogarna kring Tsukijis fiskmarknad med den fetaste tonfisken kocken kunnat ropa in under tonfiskauktionen på morgonen ja, då blir det dyrt. Äter du kobe biff varje dag under din resa, ja, då blir det också dyrt.

Use common sense. Har du en ansträngd budget, kolla priserna - de står alltif tydligt utmärkta. Det finns drösvis med extremt billiga restauranger, en lunch kan du få för 300 yen (25 spänn) och du kommer vars mer än mätt och belåten - det kommer ha varit gott också. Köp kaffe - varmt kaffe - i en vaning maskin istället för på Starbucks så har du sparat ytteröigare ganska många yen.

Som sagt, Tokyo är lätt att göra på en budget. Det är inga problem alls. 

Med det sagt, så vill jag bara poängtera att Japan i mångt och mycket fortfarande till huvudsak är ett kontantsamhälle. Få platser tar konto- eller kreditkort, så det är kontanter som gäller. Idag, när jag skriver detta är den japanska valutan, yen, relativt låg. Du får hundra yen för strax under 8 kronor. Jag har varit i Japan när den legat på allt från 6 kronor till 12 kronor, så ibland kan det svänga rätt väl.
Jämförelsemässigt, med dagens prisbild, kostar en Big Mac i japan ca 25:-, här i Sverige är den betydligt dyrare. 

Eftersom det i Japan är en rådande Cash Only mentalitet så skulle jag rekomendera att växla en ordentlig summa inför resan dit. Jag har läst någon rekomendera en budget på ca 500:- per dag, för mat, fika, transport och så vidare. Då lever du mer än gott. Sedan utöver det beror det som sagt såklart helt och hållet på hur mycket och vad du vill shoppa. Men säg att du växlar ca 500 spänn per dag till att börja med och sedan lägger på vad din budget tillåter. Och räkna med att du kommer hitta mer än du hade kunnat tro...

Vackra sakura (körsbärsblommor) i en liten park i Nogizaka.


Och då till att Japan till stor del är ett kontantsamhälle. Du kan tyvärr inte ta ut pengar på alla bankomater heller. Utländska kort kan användas på bankomater på Citybank, postkontor och på 7Eleven butiker. Bankomaterna ligger nästan alltid inne i byggnaderna också, så vänta dig inte att bankomaterna hänger utanför husen som de ju ofta gör här. Och alla dessa bankomater har Engelska som tillval, så du kan lätt navigera dem. 

Mat och dricka.

Billig mat på kedjak Hidekaya. Här fantastiskt god ramen och gyoza, dumplings. Allt för några få hundra ten.

Något att tänka på när en är i Japan är att det ses som otroligt oförskämt att äta och dricka gåendes. 

Akuttörstig? Köp en dricka i en avbde otaliga vending maskinerna som finns precis precis överallt.

Du kan stå på sidan av gatan och dricka och äta, ta en slurk dricka sittandes på tunnelbanan men annars bör det undvikas. 

Undantaget!! Du får äta crepes gående på och omkring Takeshita doori.

Det är otroligt mycket folk överallt, så det är trångt och då är det bara god sed att inte dricka och äta i rörelse då det så lätt kan ske en olycka. Så minns detta! Detta är något som även ibland kan ses på skyltar på gatorna, det både står och visas i bilder vad en inte ska göra. Och, följ reglerna, snälla! Skyltarna visar på hur en ska bete sig, t.ex att en inte ska röka på gatorna, inte äta gåendes, inte kasta skräp (inte spana upp tjejernas korta kjolar...) etc etc. Du är turist, det kommer synas att du är turist - visa dig från din bästa sida så kommer det bli trevligare för alla. Det är dessutom böter på att skräpa ner tillexempel, så spara skräpet tills du går förbi en sopkorg.
 
Toaletter.
Toaletterna är till större delen inte så komplicerade. Det finns dock många väldigt high tech toaletter överallt men spolningsfunktioner, airdryer, tvättfunktioner, automatisk spolningsfunktion och simulerade apolningsljud om en tycker att det är pinsamt att det kanske låter till båset bredvid när en sitter  och kissar. Blir du nervös av alla knappar, antingen blrja med att testa dem alla på ditt hotell - troligen har hotellens toaletter  de flådigaste funktionerna! Har du tur kommer du till en toalett som hsr ett uppvärmt säte och jag lovar, det är det bästa! En vill aldrig resa på sig - rumpvärme är det bästa i hela livet!!! <3

Jag vill också poängtera att det finns "hål-i-golvet" toaletter, dessa är små porslinskoppar som finns nedsänkta i golvet på damtoaletter, över dessa hukar en sig och det kan ses som lite träligt först. Om du inte vill använda en sådan här toalett behöver du inte göra det - de brukar alltid ha minst en vanlig toalett också (oftast finns det många vanliga!) och du kan vänta på en sådan. Sedan vet även japanskorna att vi västerlänningar inte är helt vana vid den typen av toaletter, och jag har flertalet gånger varit med om att de låter en gå föra om det blir en vanlig toalett ledig! Så vänligt!

Maten.
Maten! Maten är det bästa med hela landet!! Det finns så mycket och det är en konstant struggle att lyckas välja vad en ska äta för en hinner aldrig äta allt en vill när en är där. Det är därför en måste fortsätta åka igen och igen ha ha ha.

Något att tänka på dock är att det kan vara bra med t.ex nedskriven allergi information på japanska att bära med sig när en är ute och äter om du har någon allvarlig allergi, med tanke på att det inte alltid finns engelsk kunnig personal på restaurangerna. Also, deras vegetariska mat är inte alltid vegetarisk, så om du är venhård vegeterian så bör du verkligen poängtera det. Deras så kallade vegetariska mat kan ofta innehålla fisk eller till och med fläsk och kycklingbuljonger!Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

luinlote.blogg.se

Detta är jag.

RSS 2.0