Raw

Idag står frukost/brunsch på schemat med J, och vi ska satsa på vegansk raw frukost på STHLM RAW och det ska bli awesome att testa! Jag är lite lördagstrött och seg, så det ska bli bra att få i sig lite bra energi. Jag hoppas det blir gott och bra!!

Igår hade jag middag för syskonen plus so, det var hemskt mysigt och vart väldigt gott om en får säga det själv! Jag gjorde kokt kycklingfile i en örtbuljong, och till det gjorde jag en krämig polenta med en massa ost och ugnsbakade grönsaker, jag gjorde min favorit "röra" med smörbönor i en tomat/dill/myntakräm och det var helt enkelt supergott. Denna grekiska bönröra är fasiken asgod.

Ikväll blir det mello, såklart. När jag kommer hem från stan (jag sitter på söder och hänger nu i väntan på brunsch-sällskap och att stället öppnar) så är min plan att bädda ner mig i soffan och bara bara ta det så chill som möjligt. :3 perfect saturday if I may say so m'self!


Världens bästa semla?

Min syster är här hela helgen för Supernatural maraton, och vi passar på att njuta av livet kan en säga.

Igår åkte vi till det relativt nya (sedan förra året) bageriet Konditorn&Bagarn i Hökarängen för att äta frukost. Det är ett surdegsbageri som ska vara väldigt bra, men ingen av oss hade varit där tidigare så vi tänkte att vi skulle passa på! Vi var dör vid 11, lite halv brunch-tid, och det är ett väldigt väldigt litet ställe så det var givetvis redan fullt vid de fyra små borden som finns därinne. Men vi lyckades få några att klämma ihop oss och sedan fick vi plats på kanten av ett litet bord.

Vi köpte varsin surdegsfralla med pålägg och varsin kaffe - jag tog en god kaffe latte och sedan tog S en vanlig bryggkaffe.

Ni ser ju brödet!! WOW det var fantastiskt gott, dock vill jag ge lite minuspoäng på kallskänkssidan då det bara var en ensam stackars ostskiva på, och dåligt med grönsaker... Det var det enda minuset jag har från besöket. Jag tycker att, är det en dubbelsmörgås så SKA man ha dubbla pålägg. Alltid en påläggsskiva per smörgåshalva.

Sedan efter någon timme så tyckte vi att det var dags för efterrätt, och då K&B häromdagen blev utnämnd till att ha Stockholms bästa semla så tänkte vi ju att vi måste smaka och testa om det stämde.

Och herregud. OM det stämde!!

Här är den så. Den är ju så snygg!!

Och den var fantastiskt god. Den var lite seg i brödet, men samtidigt helt hysteriskt lätt och fluffig. Massor med härlig kardemummasmak! Grädden var lättvispad och lite vaniljsötad, och mandelmassan... Mandelmassan var SÅ god!! Med grivhackade bitar av tostad mandle och nästan en liten hint av... citrus? Jag undrar om de hade någon liten liten hint av typ citronzest däri?

Och jo. Det var verkligen Stockholms (världens?) bästa semla. Spontant känner jag att jag inte behöver äta någon semla från någon annanstans. På riktigt.

Middagsmys

Ikväll har jag haft middagsmys med systeryster. Så härligt, vi har inte haft tid att umgås så särskilt mycket på sista tiden, men nu äntligen har vi lyckats tajma ihop oss ett par gånger den här veckan. Vi bestämde oss för riktigt härlig Fredagsmiddag i form av vietnamesiska sommarrullar. Jag vet inte om jag skrivit om det tidigare, men det vietnamesiska köket är mitt favoritkök tillsammans med det koreanska, och sommarrullar är helt enkelt färska vårrullar - de är inte friterade eller ugnsstekta eller ångade eller liknande, de är färska grönsaker, nudlar och ofta något form av protein (fläsk eller jätteräkor är vanligast) fyllda i rispapper som sedan snurras ihop och ätes med goda dippsåser. Detta är något kopiöst gott alltså! Därför tänkte jag här berätta hur vi gjorde!

Vi beslutade att göra några 

 olika sorters rullar - en med kokt kyckling, en med räka/mango och en med sojastekt portabellosvamp.

Här ovan är buljongen jag gjorde till kycklingen - den består av soja, sesamolja, rapsolja, gurkmejja, ingefära, paprika, morot, koriander, mynta, citron och chili. Sedan la jag i skivad kycklingfile och fyllde på vatten så det täckte kycklingen. Detta fick sedan koka i ca 10 minuter.

Här har det börjat koka för fullt. Rör om i kycklingen ibland så den blir jämt färdigt.


Här är grönsakerna vi använde till att fylla rullarna med.



Sedan la vi ett liter lager med fuktat hushållspapper på bänken, radade upp skålarna med goda grejjer och sedan var det bara att börja doppa rispapprena i vatten och rulla på.

Jag hällde upp vatten i en stekpanna - bra vidd för rispapprena. Vattnet var lite varmare än rumstemperatur.

Rullning pågår, denna med svamp!



Up close på en sommarrulle med kokt, strimlad kyckling och glasnudlar.

Såhär tjusigt blev det! Massa olika goda rullar och fyra smarriga dipsåser. Stor succe hos oss båda. Men jag skojjar inte när jag säger att vi åt knappt en fjärdedel av allihopa, nästan allt är kvar... Perfekt till morgondagens lunch!!

Middagsmys i soffan framför tvn till Supernatural säsong sju! Life is pretty great, faktiskt!! :)))

luinlote.blogg.se

Detta är jag.

RSS 2.0